hits

For mye #metoo?

Noen mener at #metoo-kampanjen har tatt av, det er liksom ikke måte på hvor mange kvinner som har opplevd seksuell trakassering, både i nåtid og i fortid. Fortid er ikke bare litt tilbake i tid, det er svært mange år tilbake i tid, men det spiller ingen rolle; sannheten må frem, mener kvinner.

Selvsagt må sannheten frem og selvsagt er det uakseptabelt å utsette kvinner for uønsket seksuell oppmerksomhet og berøring. Det samme gjelder menn som utsettes for det samme. Men det er forskjell på klønete flørting og seksuell trakassering. Klønete flørting er når det man sier eller gjør blir helt feil, selv om intensjonen var god og selv om det hørtes ut som sabla bra ut oppi hodet, men så kom det altså ut av munnen og det ble til padder. Seksuell trakassering er når man bruker seksuelle hentydninger og/eller handlinger til å utøve makt og kontroll mot et annet menneske. For eksempel; to menn kan ta på meg på nøyaktig samme måte, et lett berøring på låret, et klapp på skulderen eller en klem. Forskjellen ligger i intensjonen bak berøringen, og den intensjonen merkes med en gang. Berøringen fra den ene kunne gitt meg en god følelse fordi det var et uttrykk for glede, for sorg, for kompliment, for samarbeid eller lignende men den andres berøring kunne gitt meg klump i magen, fått meg til å føle meg bitteliten og verdiløs, føle meg usikker og utrygg. Med andre ord; man vet når man utsettes for seksuell trakassering men det er ikke like lett å forklare med ord. Men det føles og man vet.

Men hvem skal lære barn og unge forskjellen? Cecilia Brækhus sa i en reportasje i går at dette måtte inn i skolen, inn i læreplanen. Barn og unge måtte lære dette så tidlig som mulig. Helt enig, men skal skolen være ansvarlig for dette også, å lære barna våre at sex er et maktmiddel? Hva med foreldre, hva med å legge ansvaret på heimen? I det minste en del av ansvaret. Jeg tror de aller, aller fleste foreldre er opptatt av å lære barna hva seksuelt misbruk er, hva som er en akseptabel måte bli tatt på og hva som ikke er en akseptabel måte å bli tatt på. Men er vi like opptatt av å snakke om og å lære at det også handler om makt, og at når man føler makt er en del av situasjonen, da er man på vei inn i en sone som er uakseptabel? Jeg tror ikke det.

Jeg har vært utsatt for klønete flørting mange ganger i mitt liv, både i form av ord og en berøring som ikke var helt innafor. Dette opplevde jeg som irriterende, jeg ble forbanna der og da, men ikke mer enn at jeg var raskt ferdig med det. Men så opplevde jeg noe på en arbeidsplass. Bak tilsynelatende tilfeldige berøringer og kommentarer var det et mål fra vedkommende, sjefen selv faktisk, om å kontrollere meg, gjøre meg liten og dum slik at han selv ble større og fikk mer makt. Det var for eksempel at hånden hans på skulderen min ble liggende der litt for lenge, at han valgte å gå bort til der jeg satt ved lunsjbordet, lene seg over meg og ta på meg og hente det han skulle fremfor å be noen sende han det han ville ha, det var å ta det ekstra skrittet for nærme meg når han skulle snakke med meg eller se på meg som om jeg ikke hadde klær på når jeg skulle si noe viktig. Mest sannsynlig var det ingen andre som la merke til det, men jeg kjente det i hele kroppen, kjente at dette var feil, det var ydmykende og krenkende. Og det fikk meg til å føle meg akkurat slik han ville; liten, dum, usikker og under hans kontroll.

Menn og kvinner som bruker hentydninger til sex til å kontrollere andre menn og kvinner, vet det selv. De vet hva de gjør. Disse menneskene fortjener ikke å bli beskyttet eller unnskyldt. Men så er det faktisk de som ikke mener noe som helst vondt med en berøring og de som er klønete verbalt og ting og tang kommer ut helt feil. Skal de også få merkelapper på seg og henges ut og være årsaken til at det dukker opp en #metoo på en eller annen status i sosiale medier? Eller skal vi bare der og da, når det skjer enkelt og greit si; "Det der likte jeg ikke at du gjorde, ikke gjør det igjen" og skrive det på kontoen dum men ufarlig oppførsel?

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Blondie

Blondie

42, Oslo

Skribent, som skriver om alt og ingenting og har meninger om mye.

Kategorier

Arkiv